att göra i dalarna vintertid

Att göra i Dalarna under vintertid

att resa

Dalarna förknippas med inbjudande fjäll, traditionella fäbodar, glittrande sjöar och oändliga skogar, men också med traditionella Dalahästar, historiska händelser och aktiva dagar.

I det senaste avsnittet av Att resa-podden är det äntligen dags att djupdyka i en del av Sverige där Lisa, den ena halvan av vår podd-duo, växte upp (och där hon fortfarande helst spenderar sin lediga tid). I avsnittet får ni höra de bästa tipsen på saker att se och göra i Dalarna, med fokus på vintertid.

Lyssna på podcastavsnittet här: Att resa till svenska vinterfjäll

Som exempel på två orter i Dalarna där du med fördel kan spendera krispiga vinterdagar kan nämnas Orsa Grönklitt och Idre Fjäll. Fler tips får du i det aktuella podcastavsnittet!

Att göra i Dalarna under vintertid (Orsa Grönklitt och Idre Fjäll)

#1. Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt i Dalarna är en familjevänlig träningsanläggning som du hittar bara 30 mil från Stockholm. Det här stället lämpar sig utmärkt för barnfamiljen, men också för kompisgänget som vill träna inför Vasaloppet. Stämningen är familjär, fjällbykänslan komplett och anläggningen småskalig – vilket bidrar till den fina stämningen på plats.

Läs mer: Orsa Grönklitt: Familjevänlig vintervistelse i Dalarna

Åka skidor, både utför och längd

dalarna semester

I Orsa Grönklitt hittar du inte de brantaste backarna eller den mest utmanande utförsåkningen, men visst finns det backar så att det räcker och blir över för en bra skidupplevelse. För barnfamiljer som åker skidor någon gång om året är det här ett utmärkt val av skidort. Är längdskidåkning din grej har du hamnat helt rätt, Orsa Grönklitt har 13 mil längdspår i olika utföranden, spåren är välkända över hela Sverige.

 Tomteland:

tomteland dalarna

För barnfamiljer som vill göra en lagom utflykt från Orsa Grönklitt rekommenderas ett besök på Tomteland, som ligger mindre än en timmes bilfärd från Orsa Grönklitt. Här väntar sagoväsen av alla slag, givetvis under ledning av Tomtefar och Tomtemor. Det bjuds på föreställningar, rundvisningar och andra roligheter, missa inte det här!

Läs mer: Tomteland i Mora: sagovärld bland tomtar, troll och häxor

Orsa Rovdjurspark:

I Orsa Grönklitt hittar du också Orsa Rovdjurspark, som kan titulera sig Europas största rovdjurspark. Parken bjuder på slående vackra naturvyer och är ett fint utflyktsmål om du är intresserad av djur och natur.

Mer läsning om Annikas resa till Orsa Grönklitt:

#2. Idre Fjäll

skidor idre

En annan favorit i nordvästra Dalarna är den barnvänliga och populära skidorten Idre Fjäll. Här finns hela 4o nedfarter med varierande svårighetsgrad. Det här skidområdet räknas som Sveriges fjärde största vintersportort (efter Åre, Sälen och Vemdalen) men är ändå inkluderande i allra högsta grad. Från backarna kan du räkna med en mäktig vy över naturreservatet Städjan-Nipfjället.

Läs mer: Att göra i Idre med barn (vinter): från skidåkning till ridturer

Skotertur:

skoter

Det är något magiskt med att susa fram på fjället med hjälp av en skoter, för att sedan stanna till för en värmande fika någonstans på vägen. Vidderna, spåren och vyerna kan du upptäcka antingen på egen hand, eller via en guidad skotersafari (bokas via Idre Adventure).

Läs mer: Skoter i Idre – fartfyllt skotersafari i en vacker fjällvärld

Häst och släde:

häst och släde idre

En annan uppskattad vinteraktivitet som gör sig fint i Idre Fjäll är en åktur med häst och släde. Inbäddad i mjuka fjällar och med facklor tända på varsin sida av släden kan du räkna med ett minne för livet. Det här är vintermagi i sin bästa form!

Läs mer: Häst och släde i Idre Fjäll: Ski in, ride out

att göra i vinterdalarna

Mer läsning om Lisas resa till Idre Fjäll:


De aktuella resorna gjordes i samarbete med Visit Dalarna. Här hittar du fler konkreta tips på saker att att hitta på om du reser med barn i Dalarna

 

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ Att resa-podden genom länkarna nedan

Att resa-podden

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]